De verschillende type golfplaten

De verschillende type golfplaten

Als je hebt besloten om golfplaten te gaan kopen begint het zoek en kieswerk. Gelukkig hebben we de beschikking over internet.

Wat voor een golfplaat heb je nodig? En waarvoor ga je de golfplaat gebruiken? Als je op internet gaat zoeken komen er diverse soorten in beeld. Zo kun je kiezen voor een vezelcement golfplaat, deze lijkt erg op de ouderwetse asbest golfplaat. Gelukkig bevatten de vezelcement golfplaten tegenwoordig geen asbest meer, omdat dit bij wet verboden is. Dus bij het monteren hoeven we niet meer bang te zijn voor schadelijke stoffen.

Bij deze vezelcement golfplaten kun je ook nog lichtdoorlatende platen kopen, geeft toch weer wat meer licht in het gebouw of schuur.

Dan heb je ook nog stalen golfplaten, waarin dan ook weer diverse vormen leverbaar zijn. Voor het gemak noemen we maar de kleine golf (20-1000) en de grote golf (38-1000).

Het eerste getal staat voor de golfhoogte in mm, dus 20 mm of 38 mm. Het tweede getal is de werkende breedte van de stalen golfplaat. Bij deze golfplaten zijn ook weer lichtdoorlatende platen verkrijgbaar. Lichtdoorlatende golfplaten zijn gemaakt van een polyester vezel, ze zijn dus niet glashelder, maar wel heel erg sterk.

Het voordeel van een stalen golfplaat is dat je in 1 lengte kunt monteren, bijvoorbeeld 1 stuk 5 meter. Hier heb je dan geen naden. Bij een vezelcementplaat moet je dan werken met een overlap. Het is en blijft ook persoonlijk ik kan me voorstellen als je asbest houdende golfplaten gaat verwijderen, dat je dezelfde uitstraling terug wilt hebben.