Fundering; hoe zit dat in elkaar?

Fundering; hoe zit dat in elkaar?

Wanneer je een huis of andere constructie gaat of laat bouwen, is het van groot belang dat dit voor langere tijd stevig en veilig blijft staan. Dit realiseer je dankzij het aanleggen van een goede fundering. Een constructeur kan precies berekenen hoe sterk een fundering voor een specifieke situatie moet zijn. Maar hoe zit zo’n fundering in elkaar? In dit artikel lees je meer over verschillende soorten funderingen en hoe een fundering in de basis precies in elkaar zit.

Soorten funderingen

Er zijn verschillende soorten funderingen die allemaal bijdragen aan de veiligheid van een constructie. Zo wordt er een fundering op staal toegepast wanneer een gebouw of constructie licht is en de bodem voldoende draagkrachtig is. Men gebruikt een algemene vloerplaat wanneer er sprake is van een weinig draagkrachtige en horizontaal gelijkmatig gelaagde ondergrond. Verder is er nog paalfundering, wat wordt toegepast wanneer de grond nabij de oppervlakte niet draagkrachtig genoeg is voor een fundering op staal. Ten slotte is er nog een caissonfundering. Deze zorgt voor een betere verdeling van het gewicht van de gebouwde constructie.

De basis leggen

Voordat een fundering kan worden gebouwd, maakt een constructeur een plan op basis van berekeningen. Op basis van die berekening gaat men vervolgens beginnen met graven en heien. Hierna begint men met het aanbrengen van zogeheten bekisting. In andere woorden is dit de basis waarop de fundering wordt aangelegd.

Betonstaal

Vervolgens wordt er voor het maken van de fundering gebruik gemaakt van betonstaal, ook wel wapening genoemd in dit geval. Op basis van de benodigde funderingsbalk wordt bepaald wat de breedte en hoogte van de wapeningskorven moet zijn. Deze wapeningskorven vormen de wapening voor de funderingsbalken. Om ervoor te zorgen dat alles op zijn plek blijft zitten tijdens het storten van het beton, wordt het materiaal met elkaar verbonden.

Dekkingsmateriaal

Dekkingsmateriaal wordt gebruikt bij het aanleggen van een fundering om te voorkomen dat er sprake kan zijn van betonrot. Een ander woord voor dekkingsmateriaal is afstandhouder. Dankzij dit dekkingsmateriaal wordt het betonstaal goed omsloten door het beton. Het beton wordt pas gestort wanneer alle wapening is aangebracht en uitvoerig gecontroleerd.

Een goede fundering is onmisbaar voor een veilige constructie. Zoals je hierboven hebt gelezen zit een goede fundering best ingewikkeld in elkaar. Voor de juiste berekeningen en aanleg van een fundering is het dan ook aan te raden om dit door een expert te laten uitvoeren.