Het afwerken van de opleverpunten bij een nieuwbouwhuis

Wanneer jouw droomhuis gebouwd is, wil je natuurlijk ook dat jouw huis uiteindelijk zo is als je altijd al van hebt gedroomd. Daarom heb je natuurlijk altijd al het oplevermoment, met de leverpunten die er bij horen. Bij een huis laten bouwen komt natuurlijk enorm veel kijken, maar gelukkig krijg je er ook veel voor terug. Je huis wordt namelijk precies zoals je zelf wil! Daarom hieronder een aantal punten waar je op moet letten bij de oplevering van je huis.

De oplevering van een nieuwbouw huis

Wanneer een huis wordt opgeleverd wordt het als het ware nagelopen en wordt er gekeken of alles ook gedaan is zoals van te voren is afgesproken. Deze bouwtechnische punten die nog niet helemaal af of netjes zijn kan de bouwer dan nog verhelpen. De aannemer heeft altijd drie maanden de tijd om het huis af te werken na de oplevering ervan.

Bankgarantie

Je kunt ervoor kiezen om voor de oplevering van het huis een bankgarantie aan de aannemer te vragen. De bankgarantie is meestal vijf procent van de aanneemsom. Op deze manier weet je dat de aannemer de opleveringspunten snel en vakkundig zal verhelpen, en het niet laat slonzen.

Drie maanden na de oplevering

Na de oplevering zal een aannemer of serviceman een afspraak met je willen maken om de opleveringspunten af te sluiten. Je zult dan ook een verklaring moeten tekenen, die aangeeft dat je in principe akkoord bent met de staat van het huis. Daarna vallen alle punten onder de garantieperiode.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er een discussie of meningsverschil ontstaat tussen de serviceman of aannemer en jou. Weet dan wel goed dat je altijd in je recht staat. Bij de Raad van Arbitrage voor de Bouwbedrijven worden meningsverschillen tussen bouwbedrijven en consumenten opgelost. Mocht er iets zijn is het dus vooral slim om hierheen te stappen.

Zes maanden na oplevering

Zes maanden na de eerste oplevering van je woning vindt de tweede oplevering van je woning plaats. De serviceman of aannemer maakt dan weer een afspraak met je om de eventuele mankementen aan het huis die je gezien hebt te bespreken en te kijken hoe die allemaal verholpen zijn.

Daarna is je huis helemaal van jou en kan je als het goed is er heerlijk in wonen. Toch moet je niet vergeten dat je garantie nog niet verlopen is en jouw aannemer voor jou altijd een eerste aanspreekpunt blijft bij fouten in de bouw of constructie van je huis!

Handige tip

Nog een handige tip. Je huidige inboedel moet natuurlijk zorgvuldig worden verhuisd nu je nieuwbouwhuis is opgeleverd. Het handigste is om dit te laten doen door een professioneel verhuisbedrijf. Het kost je anders tijd en moeite en verhuizers weten als geen ander hoe ze al je meubels en andere spullen zorgvuldig kunnen verhuizen. Op internet zijn veel verschillende verhuisbedrijven te vinden. Zoek er een die aansluit op jouw wensen. Kom je uit de regio Amsterdam? Schakel dan een verhuisbedrijf uit Amsterdam in. Of kom je ergens anders vandaan? Zoek er dan een bij jou in de buurt. Succes met de verhuizing!