Decoupeerzaag op de juiste manier gebruiken

Decoupeerzaag op de juiste manier gebruiken

Ben je van plan om een decoupeerzaag te gaan gebruiken? Dan is het verstandig om met een aantal dingen rekening te houden. Zo zul je in dit artikel informatie vinden over het gebruiken van een decoupeerzaagmachine. Deze machine is uitermate geschikt voor het zagen van hout. Door het flexibele zaagblad kun je heel eenvoudig diverse vormen uit het materiaal zagen. Tevens kun je ook middenin een plaat beginnen met zagen. Hiervoor maak je eerst met behulp van een boormachine een gat in de plaat om vervolgens vanuit hier te beginnen met zagen.

Welke functies heeft een decoupeerzaag?

Bij de meeste decoupeerzaagmachines kun je de snelheid zelf instellen. Daarnaast kan het ook voorkomen dat je de snelheid kunt aanpassen door middel van een schakelaar. In dit geval neemt de snelheid toe als je de schakelaar verder indrukt. Naast deze snelheidsfunctie hebben de meeste decoupeerzagen ook een pendelstand. Deze stand zorgt ervoor dat het zaagblad niet alleen naar boven en beneden beweegt, maar ook naar voren en naar achteren. Het voordeel hiervan is dat je nog eenvoudiger lange zaagsneden kunt maken.

Waarvoor gebruik je een decoupeerzaagmachine?

De werkzaamheden waarvoor je een decoupeerzaag kunt gebruiken zijn vrij beperkt. Zo kun je een decoupeerzaag gebruiken voor het uitzagen van plaatmateriaal. In dit geval zaag je het plaatmateriaal ruim uit, zodat je deze met een andere zaagmachine op maat kunt zagen. Daarnaast wordt deze machine door hobbyklussers vaak gebruikt voor het uitzagen van vormen. Denk hierbij aan cirkels, driehoeken, letters etc. Voor deze wat kleinere zaagklussen is de decoupeerzaag misschien wel de meest geschikte zaagmachine. Tenslotte kun je de machine gebruiken voor het zagen van ronde gaten of voor de afwerking.

Wanneer je een rechte zaagsnede wilt maken, dan is het verstandig om de decoupeerzaag in combinatie met een geleiderail te gebruiken. Hierdoor heb je tijdens het zagen ook meer controle over zowel het te zagen materiaal als de machine zelf.