Hoe werkt een laadpaal voor thuis?

Hoe werkt een laadpaal voor thuis?

Bent u van plan een laadpaal voor thuis aan te schaffen, maar weet u niet zo goed waar u moet kijken? Lees dan snel verder. In dit artikel leggen wij uit waar u op moet letten.

Is het voor elke huis mogelijk?

In principe mag elk persoon een laadpaal op eigen terrein plaatsen, echter is dat niet bij iedereen mogelijk. Zo kan niet iedereen op eigen terrein parkeren en de laadpaal moet dan op openbare ruimte worden geplaatst. Hierbij moet u rekening houden of uw gemeente daar toestemming voor verleent. Daarnaast moet u in ieder geval een vergunning aanvragen om een laadpaal bij een parkeerplaats te plaatsen. Als u daarnaast een laadpaal bij uw appartementencomplex (VVE’s) wilt plaatsen dan moet u contact opnemen met de verenging van eigenaren van uw complex.

Laadpaal op een openbare plaats

Is het u gelukt een vergunning te verkrijgen voor het plaatsen van een laadpaal op een openbare plek, moet u rekening houden dat iedereen met een elektrische voertuig op deze parkeerplaats mag gebruiken.

Soorten laadpalen

Grofweg zijn er twee soorten laadpalen, een met vaste laadkabel en een zonder vaste laadkabel. Doordat er bij veel elektrische auto’s een standaard laadkabel wordt meegeleverd is een laadpaal zonder kabel voldoende. Natuurlijk zijn er veel meer diverse soorten laadpalen met dubbele aansluiting of extra beveiliging erop.

Is een laadpaal thuis nodig?

Een laadpaal aanschaffen is best prijzig en het verschilt per situatie of een laadpaal thuis voordelig is. Zo hebben de meeste bedrijven tegenwoordig een laadpaal beschikbaar zodat u onder werktijd uw accu kunt opladen. Daarnaast zijn er veel laadpalen op openbare plekken waar u uw auto komt opladen. Het nadeel is echter wel dat u nooit 100% zeker weet of u uw auto wel kunt opladen. Mocht dat geen probleem zijn dan is een laadpaal bij huis niet nodig.