Schuurpapier kopen waarop letten?

Schuurpapier kopen waarop letten?

Schuurpapier kopen? Dan zal dat in de meeste gevallen geen problemen opleveren. Toch zullen er ook momenten zijn dat het je aan kennis zal ontbreken bij het kiezen van schuurpapier. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het schilderen van je huis of misschien wel meubels die in je huis staan. Tja, het is dan niet altijd even makkelijk om een goede keuze te maken. Je hebt in principe twee opties of je laat iemand anders het schuurpapier kopen of gaat meer kennis vergaren over schuurpapier. In deze blog zal je drie tips vinden die je kunnen helpen bij de uiteindelijke aankoop. Laten we maar meteen beginnen met de korrelgrootte.

Korrelgrootte

Het belangrijkste wat je moet weten over schuurpapier is de korrelgrootte. Als je nog nooit met schuurpapier hebt gewerkt is deze benaming je vast niet bekend. Zelfs voor diegene die met schuurpapier werken zal dit niet geheel bekend zijn. Wat betekent de korrelgrootte en wat moet je er nou echt over weten? De korrelgrootte maakt de schuur agressiviteit van het schuurpapier duidelijk.  Dus hoeveel schuursel wordt er verwijderd bij één enkele beweging. Je zou zeggen meer korrels betekent sneller schuren, maar eigenlijk wordt hier de spijker op de kop geslagen. Juist zorgen minder korrels ervoor dat je meer materiaal afneemt.

Formaat

Het formaat van het schuurpapier is ook erg belangrijk. Je hebt zo veel verschillende vormen. Dit heeft te make met de verschillende soorten schuurmachines. Een delta schuurmachine heeft een driehoekvormige schuurzool terwijl een vlakschuurmachine een vierkante schuurzool heeft. Dan ben je er nog lang niet, want een excenterschuurmachine heeft een ronde schuurzool en de band schuurmachine heeft helemaal geen schuurzool, maar een schuurband.

Soorten schuurpapier

We hebben al een aantal soorten schuurpapier behandeld, maar er zijn nog meer soorten. Dan moet je denken aan het materiaal waar het schuurpapier van is gemaakt. Zo heb je bijvoorbeeld schuursponsen of zelfs schuurpapier geschikt voor water. Een schuurspons is een spons met scherpe korreltjes welke geschikt is voor het schuren van moeilijk bereikbare oppervlakken. Bij het waterbestendige schuurpapier is er nog meer mogelijk. Het schuurpapier is zeer flexibel en ook nog eens uitwasbaar. Dus de stofdeeltjes in het schuurpapier kun je gewoon verwijderen, waardoor het papier nog langer goed blijft.