Welke vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?

Plannen in de richting van vloerverwarming? Wil je maximaal kunnen genieten hiervan? Wel, dan is het van het grootste belang om zeker aandacht te besteden aan de keuze van de vloerbekleding. Het houdt niet op bij het feit dat het materiaal van deze bekleding bestand moet zijn tegen de temperaturen van de vloerverwarming. Integendeel, de bekleding moet ook in staat zijn de ontwikkelde warmte gelijkmatig te verdelen over de oppervlakte van de vloer en dus doorheen de ruimte. Er zijn een aantal mogelijkheden van vloerbekleding. De vloeren voor vloerverwarming leggen we nu uit.

Tegels, steen of beton: het mag allemaal!

Een vloer van tegels, beton of natuursteen vormen geen enkel probleem voor vloerverwarming.

Ze zijn niet geïsoleerd en verspreiden de warmte gelijkmatig. 100% geschikt dus!

Tapijt en warmte?

Wil je vloerverwarming combineren met tapijt? Kies dan een dun, antistatisch tapijt dat voorzien is van een goedkeuringslabel voor vloerverwarming. Dit voorkomt ‘haaruitval’ en het verloren gaan van de warmte van de vloerverwarming.

Vloeren van linoleum, kurk of pvc: te combineren met vloerverwarming?

Om vloeren van linoleum, kurk of pvc te gebruiken voor vloerverwarming dien je na te gaan of ze wel compatibel zijn met een systeem als vloerverwarming. Ga ook na of ze het nodige certificaat dragen. Ga na dat de thermische weerstand van de deklaag niet hoger ligt dan 15 m² K / W.

Parket en vloerverwarming …

Parket straalt warmte en charme uit en veel mensen houden hiervan. Gelukkig is parket dan ook perfect te combineren met vloerverwarming. Er zijn echter enkele voorwaarden. Aangezien hout een levend materiaal is, reageert het op warmte en vocht die voortkomen uit de vloerverwarming. Bij schommelingen in temperatuur gaat hout uitzetten en bijgevolg ook kraken. Te vermijden zijn: beuk en esdoorn (es). Deze reageren namelijk sterk op warmte en vocht.

Om verlies aan warmte te voorkomen, opteer je best voor parket van maximum 18mm dikte. Op die manier is er rechtstreeks contact met de warmte afkomstig van de ondergrond. De verbouwing kost misschien uiteindelijk wat tijd, maar het resultaat mag er wezen.

Daarnaast kan er bespaard worden op de verwarmingskosten, aldus EnergieAanbieding.nl