Schimmel in huis?

Schimmel in huis vormt voor veel mensen een groot probleem. Vooral in de badkamer komt dit veel voor. Waarom schimmels juist vaak in de badkamer ontstaan? Omdat schimmels vooral goed gedijen in een vochtige omgeving. Wellicht heb je de schimmels al meerdere keren aangepakt met een middel dat speciaal hiervoor bedoeld is. Het duurt in de meeste gevallen echter niet lang voordat schimmel in huis opnieuw een probleem vormt. Om schimmel en een slecht binnenklimaat in het algemeen permanent te verhelpen, moet je de oorzaak aanpakken. De oorzaak is doorgaans een slechte ventilatie. Hierdoor blijft luchtvochtigheid te lang hangen, waardoor schimmels de kans krijgen om te groeien. Ventilatie verhelpt dit probleem. Vochtige en/of vervuilde lucht wordt door middel van een ventilatiesysteem voortdurend afgevoerd en vervangen door frisse lucht. Hierdoor loop je minder kans op gezondheidsproblemen, afbladderende verf en schimmelgroei.

Schimmel in huis effectief aanpakken

Hoe je schimmel in huis effectief aanpakt? Om te beginnen is het aan te raden om contact op te nemen met een specialist in ventilatiesystemen. Als je een specialist langs laat komen, kan deze voor je nagaan hoe de ventilatie in je woning verbeterd kan worden. In de tussentijd kun je de schimmels vast bestrijden door middel van een antischimmelmiddel. Belangrijk is dat je de woning zo nu en dan goed ventileert, bijvoorbeeld door de ramen tijdelijk te openen. Vooral in de badkamer is het verstandig om na het douchen even goed te ventileren. Zodra het ventilatiesysteem eenmaal geplaatst is, zorgt dit systeem voor de afvoer van vervuilde lucht. Je hoeft dan niet langer zelf de woning te laten luchten.

Hoe werkt een mechanisch ventilatiesysteem?

Vooral in moderne woningen is een mechanisch ventilatiesysteem erg belangrijk. Doordat woningen tegenwoordig erg goed geïsoleerd zijn, komt er geen frisse lucht meer binnen door kieren. Een ventilatierooster is één oplossing, maar ook het plaatsen van een mechanisch ventilatiesysteem is een goed idee. Bij een dergelijk systeem wordt lucht mechanisch afgevoerd, waardoor vervuilde of vochtige lucht nooit lang blijft hangen. Op deze manier geef je schimmels geen kans. Het is ook mogelijk om voor een mechanisch systeem te kiezen dat ook frisse lucht aanvoert. 

Laat je ventilatiesysteem onderhouden

Een ventilatiesysteem heeft een lange levensduur, maar het is wel van belang dat je het systeem eens in de zoveel tijd laat onderhouden. Op deze manier blijft de werking van het ventilatiesysteem namelijk optimaal. De gemiddelde ventilatie unit heeft om de twee jaar onderhoud nodig. Indien jouw systeem veel meer lawaai maakt dan gewoonlijk, is het verstandig om het systeem te laten controleren. Indien jouw systeem verouderd is en hierdoor niet langer naar behoren werkt of erg veel stroom nodig heeft, kan het vervangen ervan ook een goed idee zijn. Een modern ventilatiesysteem zal je ongeveer €8 per jaar aan stroom kosten. Als jij momenteel een verouderd systeem gebruikt, zal je met een nieuw systeem dus tot wel 10 keer minder stroom betalen!