Stappenplan nieuwe badkamer bouwen

Het bouwen van een badkamer is een flinke, en vaak ook dure klus. Maar je hebt er veel profijt van. Als je het goed aanpakt heb je jarenlang plezier van een mooie badkamer. Als je het zelf (of met professionele hulp) aan gaat pakken, hoe ga je dan te werk?

Maak een ontwerp

Hoe moet je badkamer er straks precies uitzien? Wat wil je in de badkamer plaatsen? Komt er een bad of ga je een inloopdouche zelf maken? Wil je een staand toilet of een inbouwcloset? Wil je tegels aan de muur en op de vloer? Of heb je een andere afwerking in gedachten? Waar komen de lichtpunten? Waar komt de ventilatie? Misschien denk je wel aan vloerverwarming. Denk ook aan deuren en ramen. Kijk rond in showrooms van de badkamerspecialist, doe inspiratie op online op sites zoals www.badkamercourant.nl en laat je goed informeren.

Meten is weten

Meet de ruimte waar de badkamer moet komen helemaal op. Bepaal aan de hand van de afmetingen van je nieuwe sanitair waar alles moet komen. Ook kun je zo uitrekenen hoeveel tegels je moet bestellen. Als je je schets hebt gemaakt bekijk je ook de elektra en het huidige leiding- en rioolwerk. Je bepaalt vervolgens welke leidingen er verlegd en aangepast moeten worden. Denk ook aan de functionaliteit. Een stortdouche is erg mooi maar stelt ook andere eisen aan je CV installatie. Laat je goed informeren. Maak in ieder geval een planning wanneer je alles gaat (laten) doen. Houd rekening met de beschikbaarheid van de loodgieter en tegelzetter en zorg dat tegels en sanitair op tijd worden geleverd.

Tegels behouden of slopen

Komt de badkamer in plaats van een oude? Dan moet je bepalen of er over oude tegels heen getegeld kan worden of dat ze kunnen worden weggehaald. Dat laatste kost veel werk maar geeft vaak wel een mooier resultaat. Dat is ook afhankelijk van de kwaliteit van het oude tegelwerk. Vaak moeten de wanden ook geëgaliseerd worden door stucwerk, bijvoorbeeld waar het bad is weggehaald.

Aan de slag

Sloop het oude sanitair er met beleid uit. Vervolgens moeten de nieuwe leidingen ingefreesd worden, de afvoeren worden aangelegd en buizen voor de verwarming en de elektrapunten worden geplaatst. Eventuele stenen wandjes voor de douche worden nu gebouwd en het inbouwreservoir voor het wandcloset wordt gemonteerd. Daarna worden de wanden geëgaliseerd door stucen. Na het drogen van het stucwerk kan het tegelen van de muren en vloer beginnen. Zodra het tegel- en voegwerk klaar is wordt het nieuwe sanitair op zijn plaats gezet en aangekoppeld. Vervolgens moeten de randen worden afgekit met sanitairkit. Laat het kitwerk zeker een dag drogen. Daarna kan je heerlijk genieten van je nieuwe badkamer!