Misverstanden over zonnepanelen

Misverstanden over zonnepanelen

In de voorbijgaande jaren hebben we het aantal zonnepanelen op de daken van bedrijven en woningen explosief zien toenemen. Dit heeft er onvermijdelijk toe geleid dat er ook verschillende misverstanden zijn komen opduiken. Sommige klinken zo logisch dat het heel gemakkelijk is om de vergissing te maken. Hieronder vind je er een paar met de uitleg waarom dat misverstand niet klopt.

Zonder subsidies zijn zonnepanelen niet rendabel

Een belangrijk onderwerp om hier bij aan te snijden is de terugverdientijd van zonnepanelen. De keuze voor zonnepanelen gaat gepaard met een voor velen grote investering. De zonnepanelen verdienen zichzelf echter na verloop van tijd terug door de besparing die het oplevert op je energierekening. De tijd die het kost om de panelen terug te verdienen ligt doorgaans tussen de 6 tot 9 jaar. Ook zonder subsidies is het nog een aantrekkelijke investering vanwege andere maatregelen. Zo kan bijvoorbeeld de BTW terug worden gevraagd over de aanschaf- en installatiekosten.

Zonnepanelen moeten zeer regelmatig gepoetst worden om te werken

In dit misverstand schuilt een stukje waarheid, omdat het rendement van zonnepanelen daalt wanneer ze vies zijn. Zeker wanneer ze in serie zijn geschakeld dan levert de hele reeks slechts het rendement van het slechts presterend paneel en kan één vies paneel dus het rendement wel degelijk aanmerkelijk verlagen. Het is echter niet ongebruikelijk dat er een nanocoating over de panelen zit die al helpt te beschermen tegen vuil. Nog belangrijker: in ons land regent het met regelmaat waardoor het vuil dat op de panelen zit vanzelf weer er vanaf spoelt. Dat betekent echter niet dat onderhoud helemaal niet nodig is. Eens per jaar, bij voorkeur in de lente, is het verstandig om de panelen schoon te (laten) maken en te inspecteren of alles nog goed bevestigd is en is aangesloten.

Als het een warme zomerse dag is leveren zonnepanelen het meeste op

Hoewel het waar is dat een zonnepaneel het meeste oplevert als deze veel zonuren krijgt, daalt het rendement van de panelen juist als deze warm worden. Dit klinkt misschien wat vreemd, maar hierdoor zijn juist de lentedagen waarop veel zon is maar het nog niet zo warm is, het best voor zonnepanelen. Dit verschilt wel per type paneel. Zo presteren dunne film panelen beter wanneer ze warm zijn dan de meer gebruikelijke monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen.