Slaapkamer op zolder bouwen

Zolder tot slaapkamer verbouwen

De zolder wordt vaak vergeten, terwijl een slaapkamer op zolder maken ervoor zorgt dat er meer ruimte gecreëerd wordt. Je kan er een masterbedroom van maken of een tienerslaapkamer. Belangrijk is om de verbouwing en indeling goed te laten verlopen.

Als eerste zal er een vast trap naar de zolder aanwezig moeten zijn. Een vlizotrap zit vaak op een onpraktische plaats. Bij het aanleggen van een vaste trap zal dan ook vaak de eerste verdieping verbouwd moeten worden, er moet immers ruimte komen voor een nieuw trap. Dit kan bijvoorbeeld boven de bestaande trap naar de eerste verdieping zijn. Let hierbij op dat er geen dragende muren doorbroken worden. Vraag advies bij twijfel en laat een trap liever professioneel aanbrengen wanneer je dit niet goed zelf kan. De lichtinval is belangrijk. Niemand wil immers in een donkere slaapkamer verblijven. Ook moet er goed geventileerd kunnen worden. Een dakkapel is kostbaar maar creëert wel de meeste ruimte. Overigens is dit vaak optisch, want in werkelijkheid gebruiken we de ruimte onder de dakkapel nauwelijks. Een schuin dakraam is goedkoper en biedt ook voldoende lichtinval en ventilatiemogelijkheden. Een dakkapel of een dakraam plaatsen kan een klus zijn die uitbesteed moet worden.

Veel zolders zijn niet tot nauwelijks geïsoleerd. Ruim 30 procent van alle warmte in huis gaat via het dak verloren. Een slaapkamer op zolder bouwen vereist toch wel een goede isolatie. Isolatiemateriaal is goed zelf aan te brengen en bij de bouwmarkt verkrijgbaar. Opbergruimte is belangrijk bij een slaapkamer op zolder maken. De schuine wanden zorgen voor minder loopruimte en het plaatsen van kasten kan moeilijk zijn. De schuine wanden kunnen gebruikt worden om zelf wandkasten te plaatsen. Hierbij wordt de wand recht gemaakt, achter deze rechte wand bevinden zich vaak schuifkasten. Hierdoor is het vaak niet eens nodig om nog eens een extra kast op zolder te zetten. Denk ook aan de indeling van de zolder. Vaak staat de cv-ketel hier. Belangrijk is om deze ruimte af te schermen. Een koolmonoxide melder bij de ketel zorgt voor meer veiligheid. Hang deze op 1.5 tot 2 meter van de ketel af.

Lees meer over bouwen en verbouwen op www.bouwgemak.nl