Werkschoenen trends

Waar men vaak denkt dat werkschoenen lomp en lelijk zijn, hoeft dit allang niet meer zo te zijn. De markt heeft de afgelopen jaren niet stilgestaan en veel merken spel in op de vraag naar hippe, minder lompe werkschoenen.

Sportieve/sneaker werkschoenen

Een trend die al even te zien is maar die steeds verder doorgroeit, is dat we steeds meer ‘safety sneakers’ zien. Dit zijn werkschoenen die eruit zien als sneakers. Deze sportieve werkschoenen worden gemaakt in de veiligheisklassen S1, S1P, S2 en S3. Daarnaast zijn er zowel hoge als lage modellen te vinden en is er een heel scala aan modellen, kleuren en inmiddels ook een heel scala aan merken die sportieve werkschoenen maken.

Lichte werkschoenen

Waar voorheen voornamelijk met zware stalen neuzen en tussenzolen werd gewerkt, wordt tegenwoordig vaak gewerkt met de kunststoffen composiet en kevlar. Het grote pluspunt van deze kunststoffen is dat ze een stuk lichter zijn dan staal. Daarnaast zijn deze twee kunststoffen gemakkelijk te bewerken. Bij hoge temperatuur kunnen de kunststoffen worden gevormd. Bij het afkoelen worden beide materialen even sterk als staal. Bij het gebruik van lichte materialen in werkschoenen wordt de drager minder snel vermoeid en krijgt hij minder snel last van pijnlijke voeten.

Werkschoenen voor dames

Een andere trend die te zien is, is dat steeds meer fabrikant op de groeiende vraag naar werkschoenen voor dames inspelen. Waar heren vaak neutrale schoenen willen zonder teveel opvallende details, willen dames opvallen. Hier wordt bijvoorbeeld door het merk Puma op ingespeeld door vrouwelijk gekleurde details aan de schoenen toe te voegen. Maar wat nog belangrijker is, is de vormgeving en pasvorm. Dames hebben smallere voeten en willen een fijnere vormgeving. Een merk dat goed heeft ingespeeld op de vraag van een fijnere vormgeving, is Lavoro. Lavoro heeft bijvoorbeeld een dames werkschoen met hak op de markt gebracht.